Välkommen till bloggen om skärande bearbetning. Vår stora hemsida hittar du på www.GnosjoRegion.se

Säker och smart gasskärning

Man skulle kunna kalla gasskärning för en teknik där man bränner stål. Om man ser på när någon skär med gas så kan det onekligen se så ut eftersom stålet som beskärs fattar eld och faller av i ett hav av glöd. Med tanke på att man har med så stora krafter att göra så gäller det förstås att jobba på ett säkert sätt och att förbereda arbetet så att man inte utsätter sig själv och andra för faror.

Är gasskärning bästa lösningen?

När det handlar om vanligt stål så kan gasskärning mycket väl vara den allra bästa lösningen. Man använder inte metoden för aluminium, rostfritt stål eller andra former av metall som inte lämpar sig för beskärning med skärare som innefattar en flamma. För att gasskärningen ska fungera så gäller det att jobba med rätt inställning. Man använder sig av gas som antänds och en stark stråle av syre som kommer att skära genom metallen som bränns och blir mjuk. Innan man bestämmer sig för att jobba med denna metod så ska man förstås se till att man har vägt för- och nackdelar så att det blir den allra bästa lösningen.

Viktiga säkerhetsåtgärder

När man ska skära med gas så gäller det att ha tillgång till följande:

  • Brandsläckare
  • Arbetskläder som inte fattar eld
  • Skor av läder
  • Skydd för ansikte och händer

Man ska också tänka på att aldrig jobba med gasskärning på en plats där det finns sådant som är lättantändligt. Cigaretter hör inte hemma på en bänk där man precis ska dra igång med beskärningen! Faktum är att det är riktigt bra om man kan jobba utomhus direkt mot jord eller lera men på verkstäder så inreder man förstås platser på ett sätt som gör att man kan jobba säkert, metodiskt och effektivt. Läs mer om gasskärning på Gnosjöregionens hemsida eller på www.skarandebearbetning.se.