Välkommen till bloggen om skärande bearbetning. Vår stora hemsida hittar du på www.GnosjoRegion.se

Trådprodukter som inte rostar

Det finns många sammanhang då vi kräver mer än styrka av metallen. När verkstäder som sysslar med skärning och annan form av metallbearbetning väljer metall så är rost en viktig punkt. För att trådprodukter av stål ska förbli starka länge så är det viktigt att de är gjorda med tanke på vad som händer då de kommer i kontakt med vatten.

Trådprodukter som klarar vatten

Det finns gott om trådprodukter av metall som klarar vatten. Vi har ju till exempel rostfritt stål som kan vara mycket bra för delar, möbler och apparater. Detta material är gjort för att klara av exponering för vatten utan att börja rosta.

Sedan så finns det andra alternativ som aluminium som till och med är självläkande då det skadas. Men aluminium ger inte samma tyngd som stål gör. Dessutom så kan det vara svårt att få samma fina blänk. Om vi ser på finare produkter som smycken av stål så finns det god anledning till att de formas just av detta material och inte av aluminium.

Rosten kan leda till faror

Metaller är ju som regel mycket starka. Det här är material som vi väljer för många olika sammanhang. Fordon är gjorda av metall och även möbler som finns i våra hem och på kontor och i butiker.

När trådprodukter ska ingå i fordon eller kanske fungera som möbler så är rost ett stort hot. Metallen som är så stark blir nämligen svag om den rostar. Där rosten får fäste så kan konstruktionen helt mista sin bärighet. Det kan faktiskt innebära livsfara!

Ponera att en trådhylla i butiken till sist blir så svag att den faller ner över intet ont anande kunder. Det blir en historia som kan få många att bli rädda för att ens gå till en butik igen.

Efterbehandling som verkar mot rost

Ibland så jobbar man med efterbehandlingar som är till för att säkra att metallen inte kommer att rosta. Man kan till exempel ytbehandla så att det blir ett lager till. Det här lagret är vattenavvisande och är samtidigt vackert att se på.

Efterbearbetning får alltså fler funktioner. Men en av de främsta är just att man kan skydda trådprodukter och andra delar av metall mot den fruktade rosten. Med rätt val av efterbearbetningsmetod så kan livstiden för det som tillverkas förlängas avsevärt.

Rätt skötsel får också betydelse

Nu ska vi inte glömma bort att hantering av trådprodukter också får betydelse. En trådhylla som finns i en butik måste hållas ren. Men man bör vara försiktig med mekanisk rengöring. Om det skrapas i metallen så kan det ge fäste för smuts som till sist kan skada konstruktionen.

Det gäller alltså att förstå hur man ska sköta om möbler och annat som tillverkas av metalltråd. Med rätt skötsel så kan det här vara inredning som håller hur länge som helst. Andrahandsvärdet ökar också då saker och ting sköts som de ska.